Återvänd till entrésidan


HEM

Om föreningen
Saintpaulian
Saintpaulians familj
Saintpaulians historia
De vilda arterna
Färg & form
Odling & skötsel
Förökning

Foton
Länkar
Kontakt

Forum
Medlem
Click here for information in English

Gesneriaceae - saintpaulians familj

Visste du att saintpaulian är släkt med både narrhuva, femöring, kornettblomma och ampelfackla?

Saintpaulia tillhör växtfamiljen Gesneriaceae, som ofta kallas krukväxtfamiljen eftersom de flesta av de ca 3000 olika arterna är utomordentligt lämpade för inomhusodling. Det finns också buskar, några små träd och ett tjugotal stenpartiväxter. Här i Sverige saknas helt vilda representanter för denna familj.

Gemensamt för familjen är att de rena arterna har fem kronblad och att blommorna är osymmetriska med två mindre kronblad som pekar uppåt och tre lite större som pekar nedåt. Kronbladen är ofta sammanvuxna till en tratt och många växter i familjen har långa strutformiga blommor.


Här följer korta presentationer av några av saintpaulians kusiner;


Kohleria – Narrhuva
Kohlerian har praktfulla och färgglada klockformade blommor. Mot en vit, gul eller rosa bakgrund ligger en mängd prickar i kontrasterande färg. Det är en lättodlad krukväxt som kan blomma året runt om den får tillräckligt med ljus. Annars vilar den gärna över vintern genom att bilda rhizomer. Naturligt växer kohleriorna i Syd- och Centralamerikas bergstrakter.


Streptocarpus – Kornettblomma
Kornettblomman med sina långa blad kommer från Sydafrika. Den finns ibland att köpa, oftast på sensommaren. Helst vill den vila svalt och ljust över vintern.


Chirita
Chiritan kommer från Kina. Många chiritor är precis som saintpaulian rosettväxande och går att föröka med blad. Blommorna kommer på höga stänglar och är klockformade.


Sinningia
Sinningiorna har underjordiska knölar där de lagrar vatten och näring. De finns i många olika storlekar, där de minsta ibland odlas i konjaksglas. Trivs den, det vill säga får den tillräckligt med ljus och vatten, så kan den blomma året om. Annars kan den tillåtas vissna ner på vintern och på våren planteras halva knölen under jorden och snart har den satt skott igen.


Achimenes – Femöring/Ugglemor
Femöringar finns i alla möjliga färger. Är en riktig mormorsblomma som kom till Europa redan för 150 år sedan. Bör förvaras svalt under vintern och startas om till våren igen. Achimenes växer vilt i Syd- och Centralamerika.


Aeschynanthus – Ampelfackla
Ampelfacklan kommer ifrån Sydostasien. Den är en trädlevande rankväxt med tjocka, läderaktiga blad som skyddar den mot uttorkning och gör den till en mycket lättskött krukväxt.


 


Sidan uppdaterad 2013-10-11/I>
© Svenska Saintpauliasällskapet Kontakta vår webmaster om du vill använda något material från hemsidan.